marți, 13 aprilie 2010

Polonia si justitia proletara

Ca tot vorbim de Polonia zilele astea, hai sa ne aducem aminte de ceva din trecut. Lucian Davidescu a facut o lista excelenta a momentelor memorabile din istoria polonezilor, la care as vrea sa mai adaug un element. Cand polonezii se descotoroseau de anti-coruptii lor demagogici, noi ii votam ca sa ne mai fure un pic:

Din rezumat: partidul Lege si Dreptate (echivalentul Aliantei Dreptate si Adevar de la noi) a castigat initial alegerile datorita frustrarii populatiei fata de imbogatitii tranzitiei, si apoi s-a imbarcat in proiectul anti-coruptie. Dar in Octombrie 2007, chiar inainte de alegeri, Lege si Dreptate a supralicitat anti-coruptia prin arestarea unui Catalin Voicu de-al lor (Beata Sawicka, care chiar era vinovata) si publicarea in pre-ziua alegerilor a unor filmulete stil DNA. Rezultatul: tinerii polonezi au votat contra in numar neasteptat si au acordat 41% Platformei Civice conduse de Donald Tusk, care i-a eliminat pe populisti.

Noi, in schimb, dupa ce am vazut ca "Presedintele" abuzeaza de putere (prin serviciile secrete si procuratura), ca manipuleaza si instiga la anti-parlamentarism (ca toti dictatorii, aspiranti sau reusiti), in loc sa-l judecam pentru inalta tradare, i-am acordat o noua sansa la referendumul suspendarii. Ba mai mult, in confruntarea cu stangaciul Geoana (nu ii voi spune prostanac, pentru ca are destule realizari profesionale), am decis sa-i acordam un nou mandat. Ma rog, 50% din noi au decis, cu suspiciuni mari de frauda si cu votul decis in strainatate, pana si dupa frauda.

Din pacate acesti 50% nu sunt totusi din burta: acesta e procentul de lichele si prosti (de genul celor care s-au trezit anticomunisti in Decembrie 2009, fara sa fi fost vreodata in Piata Universitatii). La lichele ma asteptam oricum sa-si faca treaba portocalie, dar prostii si snobii care au inclinat balanta sunt o "binecuvantare" nedorita si neasteptata. La polonezi, neasteptarea a fost inversa. Asta e diferenta intre un popor adevarat si o populatie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu